Träning och fysisk aktivitet vid MS – vad säger forskningen?

Multipel skleros (MS) är en kronisk sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet och kan ge en rad olika symtom. Forskning visar att fysisk aktivitet och träning är nyckelkomponenter för att hantera sjukdomen och förbättra livskvaliteten. Den här artikeln utforskar den vetenskapliga grunden för träning vid MS, de utmaningar som finns och hur individer kan anpassa sin träning för bästa resultat.

Fysisk aktivitet och träning – Viktigt för alla, särskilt vid MS

Det är viktigt att skilja på fysisk aktivitet och träning. Fysisk aktivitet är ett brett begrepp som omfattar all kroppsrörelse, som promenader, hushållsarbete och trädgårdsarbete. Träning är en mer specifik form av fysisk aktivitet – planerad, strukturerad och repetitiv, med syfte att förbättra eller bibehålla fysisk kondition. Både fysisk aktivitet och träning är lika viktigt för personer med MS som för alla andra. Studier visar tydligt att regelbunden rörelse leder till flera positiva effekter, såsom förbättrad muskelfunktion, ökad kondition, bättre förflyttningsförmåga och högre livskvalitet. Mer information om MS finns på Myofysio.

Måttlig fysisk aktivitet och minskad risk för MS

En studie i Frontiers in Immunology använde sig av metoden Mendelsk randomisering. Studie om aktivitet och MS-risk Resultaten visade att det fanns en koppling mellan genetiska faktorer som predisponerar för måttlig fysisk aktivitet och en lägre risk att utveckla MS. Intressant nog sågs inget samband mellan intensiv fysisk aktivitet och MS-risk, vilket kan tyda på att måttlig intensitet är mest fördelaktigt i detta avseende.

Träningens påverkan på kroppen vid MS

De exakta mekanismerna bakom de positiva effekterna av träning vid MS är inte helt klarlagda, men forskningen pekar på flera möjliga förklaringar. Fysisk aktivitet kan ha en gynnsam inverkan på immunförsvaret, bland annat genom att öka nivåerna av T-regulatoriska celler (en typ av immunceller som dämpar inflammation) och minska andra inflammatoriska processer. Träning kan också stimulera frisättningen av ämnen som IL-6 från musklerna, vilket i sin tur kan ha en antiinflammatorisk effekt. Dessutom kan fysisk aktivitet leda till ökad produktion av BDNF (hjärnans tillväxtfaktor) och IGF-1 (insulinliknande tillväxtfaktor). Både BDNF och IGF-1 är viktiga för nervcellernas funktion och överlevnad, vilket är särskilt relevant vid MS.

Utmaningar och anpassningar vid träning

Trots de många fördelarna med fysisk aktivitet och träning kan det vara en utmaning för personer med MS att upprätthålla en aktiv livsstil. Vanliga hinder inkluderar MS-relaterad trötthet (fatigue), värmekänslighet och risken för tillfällig symtomförvärring i samband med träning. Fatigue är ett mycket vanligt och påtagligt symtom vid MS som kan göra det svårt att orka med vardagliga aktiviteter, inklusive träning. Många personer med MS upplever också att deras symtom förvärras när kroppstemperaturen stiger, vilket kan göra träning, särskilt i varmt klimat, problematisk. Det är också viktigt att vara medveten om att vissa symtom, som trötthet och spasticitet, tillfälligt kan öka i samband med fysisk aktivitet.

Individuellt stöd och anpassning

En studie i JMIR Rehabilitation and Assistive Technologies visade att personer med MS som är mindre fysiskt aktiva ofta har ett större behov av stöd för att komma igång med träning. Studie om hinder Samma studie visade att ökad fysisk aktivitet ledde till att de upplevda hindren minskade. För att hantera utmaningarna är det viktigt att anpassa träningen. Det handlar om att hitta en träningsform och intensitet som är anpassad efter individens specifika symtom, funktionsnivå och behov. Tillräcklig vila och återhämtning är avgörande, och träningsmängden bör anpassas efter hur lång tid det tar att återhämta sig. För de som är värmekänsliga kan en sval dusch före och efter träning, eller användning av en kylväst, vara till stor hjälp.

Balans, kognition och simultankapacitet

Forskning, bland annat i Andreas Wallins avhandling publicerad i Fysioterapi, visar att även personer med mild MS kan ha nedsatt simultankapacitet, det vill säga förmågan att utföra flera uppgifter samtidigt, till exempel att gå och prata. Läs om balans vid MS Vid måttlig MS kan denna förmåga vara påtagligt nedsatt. Detta är en viktig aspekt att ta hänsyn till vid planering av träning, och övningar bör anpassas efter individens förmåga.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att komma ihåg att träningen kan behöva anpassas under perioder med skov eller vid ökade symtom. Vid pågående urinvägsinfektion bör träning undvikas, eftersom infektioner kan förvärra MS-symtomen. Likaså bör träning undvikas under kortisonbehandling. Kortison är ett läkemedel som dämpar immunförsvaret och används ofta för att behandla MS-skov, men det kan också göra kroppen mer mottaglig för infektioner. Rådgör alltid med din läkare eller fysioterapeut innan du påbörjar ett nytt träningsprogram. De kan hjälpa dig att skapa ett program som är säkert och effektivt för just dig. Mer information om vikten av individanpassad träning finns här: Rehabilitering vid MS.

Olika träningsformer

Fysisk aktivitet rekommenderas för personer med MS i alla stadier av sjukdomen. Både träning som syftar till att bibehålla funktion och träning som liknar den för friska personer har visat sig ge goda resultat.

Exempel på anpassade träningsformer

Här följer några exempel på träningsformer som kan anpassas efter individuella behov:

Vardagsmotion

Satsa på att öka din dagliga fysiska aktivitet genom promenader, trädgårdsarbete och andra rörelser i vardagen. Varje steg räknas!

Bassängträning

Träning i vatten är skonsamt för lederna och kan vara särskilt fördelaktigt om du har balanssvårigheter eller är värmekänslig. Vattnets lyftkraft minskar belastningen på kroppen, och vattentemperaturen kan hjälpa till att hålla dig sval. Läs mer om fördelarna med Bassängträning.

Konditionsträning

Aktiviteter som promenader, cykling eller stavgång kan förbättra din kondition och minska trötthet. Anpassa intensiteten och längden på passen efter din dagsform.

Styrketräning

Stärkande övningar hjälper till att bibehålla muskelstyrka och funktion. Forskning visar att högintensiv styrketräning kan vara effektivt för att minska fatigue vid MS. Här kan du läsa mer om Styrketräning.

Gångträning

Om du har svårigheter att gå kan specifik gångträning vara relevant. En fysioterapeut kan hjälpa dig att utforma ett program för att förbättra din gångförmåga.

Balansträning

Specifika övningar för att förbättra balansen kan vara en viktig del av din träning. Mer om balansträning.

Var kan jag träna?

Du kan träna hemma, med hjälp av instruktioner från en fysioterapeut, eller på en fysioterapeutmottagning. Välj det som passar dig bäst!

Fysisk aktivitet på recept (FaR)

I Sverige används metoden Fysisk aktivitet på Recept (FaR) för att främja fysisk aktivitet inom hälso- och sjukvården. Läs mer om FaR FaR innebär att du får ett individuellt anpassat råd om fysisk aktivitet, samt en skriftlig ordination, efter ett samtal med vårdpersonal. FaR kan användas som ett komplement till, eller ibland istället för, läkemedel.

Stöd och gemenskap

Kom ihåg att det finns stöd och gemenskap att få! Många upplever att det är lättare att komma igång och hålla fast vid träningen om man hittar en träningsform man tycker om, och kanske tränar tillsammans med andra. Det finns patientföreningar och träningsgrupper för personer med MS där du kan träffa andra i liknande situation, utbyta erfarenheter och få stöd.

Framtidens forskning

Forskningen om träning och MS fortsätter att utvecklas. Just nu pågår studier som undersöker hur högintensiv styrketräning påverkar livskvaliteten hos personer med skovvis förlöpande MS, och om det kan vara mer effektivt än träning med måttlig intensitet. Läs om pågående forskning Målet är att kunna ge ännu mer specifika och individanpassade råd om träning för personer med MS.

Sammanfattning

Fysisk aktivitet och träning har många bevisade positiva effekter för personer med MS. Genom att anpassa träningen efter individuella behov och förutsättningar kan träning bidra till förbättrad muskelfunktion, kondition, balans och livskvalitet. Måttlig fysisk aktivitet kan möjligen minska risken att utveckla MS. Kom ihåg att rådgöra med din läkare eller fysioterapeut innan du påbörjar ett nytt träningsprogram, och att FaR (Fysisk aktivitet på Recept) kan vara ett värdefullt stöd. Fortsatt forskning ger hopp om ännu bättre och mer individanpassade träningsrekommendationer i framtiden.

kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post comment